Quantcast
Channel: Clubul Naţional Liberal» tineretul national-liberal
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Discurs – Alegeri TNL Sector 6 – Tudor-Ioan Turcu

$
0
0

Bună seara!

Mă numesc Tudor Ioan Turcu şi mă aflu în faţa voastră în această seara pentru că imi doresc să devin vicepreşedinte al TNL sector 6. Pentru început, voi vorbi despre motivele pentru care suntem cu toţii astăzi aici, precum şi despre motivele care m-au determinat să candidez.

Nu trebuie să uitam că întâlnirea noastră se datorează în primul rând democraţiei. Democraţia garantează libertatea noastra de gândire, democraţia ne permite tuturor să ne exprimăm opţiunile, democratia ne îngăduie să alegem persoanele pe care le consideram cele mai potrivite, ea este sursa legitimităţii deciziilor noastre. Alegerea este cea mai importantă valoare a democraţiei şi motorul său procedural, scop şi mijloc în acelaşi timp.

Suntem astăzi aici pentru că acceptam principiile şi beneficiile democraţiei şi pentru că preţuim importanţa lor. Candidatura mea reprezinta adeziunea la aceste principii şi beneficii, precum şi angajamentul de a le respecta şi de a le susţine. Proiectele pe care le aveţi în faţă, atât „Liberal în România”, cât şi „Primul tău vot contează!”, au drept scop conştientizarea rolului fundamental al democraţiei în societatea românească şi accentuarea importanţei valorilor liberale ca ghid de dezvoltare a Partidului Naţional Liberal şi a României.

În cele ce urmează voi prezenta argumentele pe care noi, membrii TNL şi PNL, ar trebui să le avem pentru promovarea valorilor liberale. Aceste valori sunt esenţiale şi decurg din importanţa inerentă pe care liberalismul şi democraţia o au pentru viitorul României.

Liberalismul este bazat pe libertatea individuală, cea mai importanta noţiune politică de la Revoluţia Franceză încoace. După cum vă amintiţi, deviza Revoluţiei Franceze era Libertate, Egalitate, Fraternitate. Acest motto va ghida întreaga mea cuvântare.

Libertatea individuală originează în „interesul individual”. Nu ma refer aici la interesul privat, îngust, exprimat de sintagma „interesul poarta fesul”, ci la un interes în sens larg, care include dreptul fiecărui individ de a-şi urmări propriile scopuri, satisfacându-şi nevoile pe care el însuşi le considera a fi cele mai importante pentru sine. Libertatea este însă un concept relativ: niciunul dintre noi nu poate beneficia de o libertate absolută, deoarece acest lucru ar presupune că libertatea tuturor celorlalţi indivizi ar trebui să fie încălcată. Din acest motiv, anumite limite asupra libertăţii individuale trebuie trasate, aceste limite fiind exprimate cel mai bine de celebra afirmatie a lui John Stuart Mill: „libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea celorlalţi”. Libertatea conţine deci în mod natural o contrapondere, responsabilitatea. Pentru a deveni un liberal adevarat fiecare dintre noi trebuie să fie un individ responsabil.

Există o legătură fundamentală între liberalism şi democratie. Numai un sistem politic democratic poate asigura faptul că interesele tuturor membrilor societăţii sunt respectate şi luate în considerare în formarea deciziilor politice. Numai într-o democraţie putem vorbi de drepturi şi datorii ale indivizilor. Numai într-o democraţie are sens să discutăm despre libera exprimare. Nu cred că e cazul să explic de ce aceste lucruri sunt esenţiale pentru bunul mers al unei societăţi civilizate.

Democraţia are însă numeroase neajunsuri. În primul rând, i se reproşează că nu este eficientă, ca tergiversează prea mult luarea deciziilor. De exemplu, cineva ar putea să pretindă că întâlnirea noastră astăzi este inutilă, nu are sens că 100 de oameni să se pună de acord asupra alegerii unui birou de conducere, când decizia poate fi luata mult mai uşor, eventual de o singură persoană. Apoi, democraţia este invinuită pentru pretinsa ei incapacitate de a furniza un consens general, din cauza faptului că prea multe opinii diferite trebuie armonizate.

Răspunsul meu la aceste critici este simplu, anume apelul la principiul egalităţii politice, principiul fundamental al democraţiei: fiecare individ are dreptul de a-şi hotarî viitorul, fie că vorbim de viitorul politic, personal sau social (ele fiind de altfel într-o strânsă relaţie).

Acest principiu este sursa pentru regula „un om, un vot”: fiecare dintre noi contează în mod egal. Egalitatea noastră politică, în virtutea statutului nostru comun de cetăţeni ai României, justifică multe dintre activităţile pe care le desfăşurăm în cadrul partidului: strângerea de semnături, împărţirea de pliante, precum şi toate celelalte acţiuni, au drept ţintă individul. Nu trebuie să uitam că obiectivul nostru, ca viitori conducători ai României, este acela de a servi interesele societăţii şi ale fiecărui cetăţean.

Cea de-a doua noţiune principală a devizei Revoluţiei Franceze este deci egalitatea. Egalitatea nu priveşte calităţile şi înzestrările specifice ale oamenilor, cum ar fi rasa, sexul, aptitudinile sau opţiunile personale. Egalitatea se referă la oameni ca membri ai societăţii, membri cu drepturi şi datorii egale unii faţă de ceilalţi. Doar datorită faptului că fiecare dintre noi este la fel de important în luarea deciziilor politice putem să avem garanţia că nici o opinie nu va fi neglijată. Acest lucru este valabil chiar şi astăzi, fiecare vot având capacitatea de a face diferenţa.

Ultima trăsătură, cea mai importantă pentru noi, ca membri şi colegi în Partidul Naţional Liberal, este fraternitatea. În cadrul partidului regăsim valori pe care le împărtăşim şi pe care le promovăm pentru că le considerăm a fi cele mai bune. Avem scopuri şi idealuri comune. Avem capacitatea de a le transforma în realitate. Avem înzestrări şi abilităţi diverse, care ne permit să ne organizăm şi să acţionăm eficient.

Însă aceste lucruri nu sunt suficiente. Avem nevoie de transparenţă, de sinceritate, de colegialitate, de prietenie. Ştim acum că fiecare dintre noi este important, trebuie să ne comportăm ca atare. A fi liberal nu înseamnă a fi egoist sau egocentrist. Liberalul nu este un individualist, nu lupta singur împotriva tuturor.

A fi liberal înseamnă în primul rând a fi motivat, a fi interesat, a fi capabil de acţiune, a acţiona şi a a maximiza rezultatele. Liberalul este cel care-şi propune un lucru şi face tot ce-i stă în putinţă pentru a-l obţine. Libertatea de a ne implica este probabil cea mai importanta valoare de care trebuie să ţinem seama ca membri ai Partidului Naţional Liberal.

Nici unul dintre noi nu poate reuşi pe cont propriu, iar respectarea principiilor liberale ne obliga să nu acţionăm ca o trupă de mercenari, interesati doar de satisfacţii personale. Cu siguranţă succesul nu va veni lesne, lupta va fi lungă şi dificilă.

Ce ne va ghida, care ne vor fi armele în aceasta bătălie?

Ne vor ghida valorile liberale: libertatea, responsabilitatea, respectul, importanta acordată fiecărui individ. Vom lupta prin voinţă, entuziasm, hotărâre, aptitudini şi mai ales prin capacitatea de a lucra împreună, ca o echipă.

Astăzi pornim la lupta. O luptă impotriva trecutului României, dominat de supunere, aservire şi dezbinare. O luptă impotriva sistemului încă ermetic după 20 de ani. O luptă impotriva lucrurilor care merg prost în România. O luptă impotriva mentalităţilor care menţin România într-o direcţie greşită, condamnându-i viitorul. O luptă cu celelalte partide, chiar cu celelalte filiale ale propriului partid. Noi, azi şi acum, trebuie să ne afirmăm, trebuie să ne dorim să fim cei mai buni! Aceasta este de fapt bătălia finală, cea mai importantă, cea cu noi înşine!

Vă mulţumesc!

Noua echipă a TNL Sector 6


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images

Trending Articles